Zijn zelfbruinende crèmes schadelijk?

Een zelfbruinende crème is ideaal als je snel je witte kleurtje wil omtoveren in een egale bruine tint. Het is absoluut vele malen veiliger dan lekker lang in de zon liggen of een zonnestudio bezoeken om zo dat gezonde bruine kleurtje te krijgen. Maar is de zelfbruinende crème an sich wel veilig voor je gezondheid? Of zijn zelfbruinende crèmes schadelijk en kun je ze beter links laten liggen? Natuurlijk is het belangrijk om dit te weten voordat je aan de slag gaat met een zelfbruinende crème.

Is het belangrijke ingrediënt DHA in zelfbruinende crèmes schadelijk?

Alle zelfbruiners bevatten het stofje dihydroxyacetone, afgekort DHA. DHA wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet en zorgt ervoor dat de dode huidcellen van de bovenste laag van de opperhuid van kleur veranderen en bruin worden. Het stofje DHA reageert met aminozuren uit de dode huidcellen van de opperhuid, waarna een reactie optreedt. Deze reactie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de verkleuring. De concentratie DHA in zelfbruiners ligt rond de 3 tot 5%.

Het gebruik van DHA heeft nooit tot negatieve klanken geleid, totdat Environmental Toxicology een onderzoek publiceerde. Dit onderzoek wakkerde de vraag of zelfbruinende crèmes schadelijk zijn aan.

Onderzoek bij honden met zelfbruiners

In het kort hield het onderzoek het volgende in. Men heeft 42 dagen lang Mexicaanse naakthonden ingesmeerd met 5% DHA. Dat is de concentratie die ook te vinden is in zelfbruiners. Na 21 dagen constateerde men dat de huid van de honden ontstoken was. De ontsteking van de huid werd in de dagen erop steeds erger en er ontstonden blaren. Het stukje huid dat met een crème zonder DHA was ingesmeerd vertoonde geen ontstekingen.
De conclusie die je uit dit onderzoek zou kunnen trekken is dat langdurig gebruik van zelfbruiners schadelijk is. Aangezien dit onderzoek bij honden is uitgevoerd kun je niet stellen dat zelfbruinende crèmes gevaarlijk zijn voor mensen. Zoals altijd geldt: alles met mate. Gebruik je de zelfbruinende crème een aantal dagen na elkaar, gun jouw huid dan even rust.

Onafhankelijk vergelijk

De beste producten hebben wij voor u geselecteerd.

Altijd de beste deal

Wij laten u zien bij welke winkel u terecht kunt.

Tevreden gebruikers

Dankzij onze website al vele tevreden gebruikers.